De lunch van ...

De lunch van ...

Hoe gezond is de lunch van...

Tijdens de Healthy University Week is er elke werkdag een beoordeling van de lunch van een bekende of minder bekende Leidenaar. USC-voedingsdeskundige Kathelijne Mischner en Ramon Wolf, deskundige in de orthomoleculaire voedingsleer, schijnen hun licht op de eetgewoontes van studenten en medewerkers.
Onze vice-rector magnificus Hester Bijl bijt op maandag 26 oktober het spits af.

Maandag – de lunch van Hester Bijl

Hester is nu nog Vice-Rector Magnificus en wordt in februari 2021 de eerste vrouwelijke Rector Magnificus van de Universiteit Leiden. Zij leidt een druk bestaan met lange werkdagen en heeft daarnaast ook regelmatig avondafspraken. Hester vindt lichaamsbeweging enorm belangrijk en maakt hier tijd voor. Bij goed weer fietst zij vanuit Den Haag op haar elektrische fiets naar kantoor. Daarnaast tennist Hester wekelijks en doet graag aan zumba en salsadansen.

‘In de tijd dat we nog gewoon op kantoor werkten, had ik doorgaans dagelijks een half uur vrij gepland in mijn agenda om te lunchen in mijn kamer. Ik koos in ons bedrijfsrestaurant voor een volkoren boterham met mager beleg, zoals light kaas. Verder nam ik een bakje salade en een stuk fruit, zoals een banaan of appel. Het stuk fruit bewaar ik voor later in de middag als snack, als ik weer trek krijg. Ik probeer zoveel mogelijk de balans te houden in mijn eetpatroon. Tijdens mijn dagelijkse lunchpauzes moet ik toch vaak wat haastiger eten vanwege de drukte. Dit is helaas lastig om te veranderen’.

Hesters favoriet in het UFB-restaurant is een uitsmijter met kaas op twee volkoren boterhammen, of een wit broodje met roomkaas en zalm. Vette snacks zoals kroketten, of andere vette producten laat zij liever staan.

Kathelijne ‘Hester is een vrouw naar ons hart. Want bij een hectisch leven is het verleidelijk om thuis op de bank te ploffen. Terwijl je van sporten juist energie krijgt. Hesters lunch is mooi in balans, zij neemt de broodnodige vezels tot zich met het volkoren brood, salade en fruit. Een uitsmijter of broodje roomkaas/zalm kan makkelijk met zo’n sportieve levensstijl. Zalm is overigens een heel gezonde keuze en geeft je ook nog eens een hoog verzadigingsgevoel. Als je een wit broodje wilt vervangen door een gezonder alternatief kun je denken aan een zaden/pitten-cracker.

Als voedingsdeskundige vind ik het belangrijk om, naast je voedingsstoffen, een rustmomentje te pakken. Door haastig eten (snel en weinig kauwen) kan het hormoon insuline in je lichaam zijn werk niet goed doen. Dan komen minder voedingsstoffen terecht in je spieren. Met als gevolg dat meer voedingsstoffen worden opgeslagen in je vetreserves. Mindful eten wordt steeds meer een begrip. Dus genieten van je eten, goed kauwen en geen andere bezigheden zoals mail of telefoon. Dan komt het seintje dat je genoeg hebt gegeten eerder aan en je voelt je minder vermoeid’.

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon