De lunch van ...

De lunch van ...

Hoe gezond is de lunch van...

Een week lang werd de lunch van een bekende of minder bekende Leidenaar beoordeeld. USC-voedingsdeskundige Kathelijne Mischner en Ramon Wolf, deskundige in de orthomoleculaire voedingsleer, schijnen hun licht op de eetgewoontes van studenten en medewerkers.
Onze vice-rector magnificus Hester Bijl bijt op maandag het spits af.

Maandag – De lunch van Hester Bijl

Hester is nu nog Vice-Rector Magnificus en wordt in februari 2021 de eerste vrouwelijke Rector Magnificus van de Universiteit Leiden. Zij leidt een druk bestaan met lange werkdagen en heeft daarnaast ook regelmatig avondafspraken. Hester vindt lichaamsbeweging enorm belangrijk en maakt hier tijd voor. Bij goed weer fietst zij vanuit Den Haag op haar elektrische fiets naar kantoor. Daarnaast tennist Hester wekelijks en doet graag aan zumba en salsadansen.

‘In de tijd dat we nog gewoon op kantoor werkten, had ik doorgaans dagelijks een half uur vrij gepland in mijn agenda om te lunchen in mijn kamer. Ik koos in ons bedrijfsrestaurant voor een volkoren boterham met mager beleg, zoals light kaas. Verder nam ik een bakje salade en een stuk fruit, zoals een banaan of appel. Het stuk fruit bewaar ik voor later in de middag als snack, als ik weer trek krijg. Ik probeer zoveel mogelijk de balans te houden in mijn eetpatroon. Tijdens mijn dagelijkse lunchpauzes moet ik toch vaak wat haastiger eten vanwege de drukte. Dit is helaas lastig om te veranderen’.

Hesters favoriet in het UFB-restaurant is een uitsmijter met kaas op twee volkoren boterhammen, of een wit broodje met roomkaas en zalm. Vette snacks zoals kroketten, of andere vette producten laat zij liever staan.

Kathelijne ‘Hester is een vrouw naar ons hart. Want bij een hectisch leven is het verleidelijk om thuis op de bank te ploffen. Terwijl je van sporten juist energie krijgt. Hesters lunch is mooi in balans, zij neemt de broodnodige vezels tot zich met het volkoren brood, salade en fruit. Een uitsmijter of broodje roomkaas/zalm kan makkelijk met zo’n sportieve levensstijl. Zalm is overigens een heel gezonde keuze en geeft je ook nog eens een hoog verzadigingsgevoel. Als je een wit broodje wilt vervangen door een gezonder alternatief kun je denken aan een zaden/pitten-cracker.

Als voedingsdeskundige vind ik het belangrijk om, naast je voedingsstoffen, een rustmomentje te pakken. Door haastig eten (snel en weinig kauwen) kan het hormoon insuline in je lichaam zijn werk niet goed doen. Dan komen minder voedingsstoffen terecht in je spieren. Met als gevolg dat meer voedingsstoffen worden opgeslagen in je vetreserves. Mindful eten wordt steeds meer een begrip. Dus genieten van je eten, goed kauwen en geen andere bezigheden zoals mail of telefoon. Dan komt het seintje dat je genoeg hebt gegeten eerder aan en je voelt je minder vermoeid’.

Dinsdag - De lunch van Yiping Deng

Yiping studeert Asian Studies; de geschiedenis, kunst en cultuur van Azië en is studentbeheerder voor International Student Housing. Yiping komt uit Shanghai en vindt Nederland geweldig en al helemaal deze, in China, befaamde universiteit.

‘Het ontbijt sla ik eigenlijk altijd over, in plaats daarvan brunch ik. Als ik Europese stijl eet, kies ik een wit brood met kaas en worst of een ander vleesbeleg. Of ik neem gebakken rijst met worstjes en gebakken ei. Meestal drink ik hierbij melk of jus de orange. Of soms combineer ik mijn lunch met citroen thee maar gewoon water drink ik bijna nooit.
Ik hou niet van scherpe en pittige gerechten. In Shanghai houden we van zoete en umami-achtige smaken. Daarom doe ik wat suiker bij bijna alles wat ik bereid. Hier in Nederlands mis ik bepaalde thuisgerechten wel. Zoals hot pot malatang en shao kao (spiezen van de barbecue). Maar het meest van alles Jiuxiang Caotou omdat ik deze klaverachtige groente in Leiden niet kan vinden. De groente wordt gesauteerd met knoflook en rijst wijn, heerlijk’.

Ramon ‘Ik ben geen voorstander van het overslaan van ontbijt maar bij het USC begrijpen we levensstijlen van studenten als geen ander. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar chrono-nutrition (chronos = Grieks voor tijd, nutrition = voeding). Dus wanneer we eten, hoe vaak en hoe regelmatig we eten en wat dat met ons lichaam doet. Langdurig ontbijt overslaan kan leiden tot cardio-metabole ziekten.
De lunch van Yiping is niet de meest gezonde lunch met witbrood, varkensvlees en kaas. Het bevat veel zout en suiker en weinig vezels. Als je wat wilt drinken bij de lunch zijn thee (zonder suiker) en water de verstandigste keuzes. Jus de orange (helemaal de niet zelf geperste in pak of fles) bevat veel suiker.
De Aziatische keuken is over het algemeen genomen gezonder dan de Westerse keuken. Zo is er een grotere diversiteit aan groenten in gerechten. Er wordt meer vis gegeten en de porties zijn ook kleiner. Umami-smaken zijn misschien niet bij iedereen bekend. Het wordt ook toegevoegd aan smaakversterkers, het verhoogt namelijk de speekselafscheiding en versterkt zoute en zoete smaken’.

Woensdag – De lunch van Luca Cantineau

Luca is 25 jaar en volgt hoorcolleges Rechten. Als voetbalscheidsrechter in de eerste divisie moet hij in topconditie zijn. Daarom staat zijn leven, naast zijn studie, in het teken van sport. De KNVB adviseert in zijn voedingsschema.
‘ Gemiddeld genomen bestaat een lunch uit één stuk fruit, salade zonder dressing (klein drupje olijfolie, peper en wat zout of yoghurtdressing), twee volkoren boterhammen en een handje noten.
Op wedstrijddagen is een koolhydraatrijk ontbijt voor mij essentieel omdat ik weinig tijd heb voor lunch. Dus 4 volkoren boterhammen met verschillend beleg zoals kipfilet, ossenworst, pindakaas of ei. Richting de lunch neem ik vaak nog een eiwitreep om het eind van de ochtend te overbruggen. Als de wedstrijd in de middag plaatsvindt probeer ik nog een salade, yoghurt en wat fruit te eten. Op trainingsdagen moet ik voldoende eiwitten innemen om goed te kunnen herstellen, denk aan zalm, tonijn, spinazie en ei’.

Op onze vraag wat Luca het meest mist nu hij zo goed op zijn voeding let, is het antwoord vol overtuiging ontbijtkoek met roomboter. Dat eet hij als traktatie alleen bij een bezoek aan oma.

Kathelijne: ‘Omdat Luca zo’n 10 uur per week traint, kan hij zijn koolhydraten en eiwitten goed gebruiken. In zijn training komt alles aan bod: explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen, techniek. Dat is behoorlijk intensief, vandaar ook de status van topsporter. Hij verspreidt zijn eetmomenten (5 tot 7) over de dag. Dat is heel verstandig want dat voorkomt dat je toegeeft aan lekkere trek. Hier komt bij dat met zijn trainingsregime de voedingsbehoefte hoger ligt en het lastig is om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen in 3 maaltijden. Ontbijtkoek bevat enorm veel suiker en in combinatie met roomboter is het een calorieënbom. Maar af en toe een traktatie voor jezelf is natuurlijk ook belangrijk! De lunch van Luca is gevarieerd en bevat alle belangrijke voedingsstoffen. De calorie inname past bij de actieve levensstijl. Voor een inactief persoon zou dit natuurlijk wel wat te hoog zijn'.


Donderdag
De lunch van Robert Guillaume Chin A Sen

Robert studeert International Law in Den Haag en heeft een Surinaamse achtergrond. Hij sport 6x per week in The Buzz, het sportcentrum van de universiteit in Den Haag. Robert wil in goede conditie zijn en werkt aan spiermassa. Naast fitness speelt hij graag een potje basketbal. Robert doet niet aan het Nederlandse broodje met kaas.
‘Als lunch eet ik graag een bordje pasta of rijst met kip- of rundvlees. Als het meegenomen moet worden, kies ik een tortillawrap met vlees. Ik denk dat mijn lunch wel gezond is voor mijn trainingsschema, het heeft een goede balans van alles. Mijn ‘guilty pleasure’ is white chocolate Oreos. En je kunt mij ’s nachts wakker maken voor mijn vaders befaamde rijst en gemberkip’.

Kathelijne Zes uur per week sporten vind ik een heel behoorlijk schema voor een student, petje af. Vooral kip is goed voor de broodnodige proteïnen en met rijst of pasta kom je ruim aan je koolhydraten. Wat ik mis is groente in deze opsomming maar het kan bijna niet anders dan dat dit toegevoegd wordt bij een dergelijke lunch. Groenten zijn belangrijk voor vezels ook belangrijk als je aan spieropbouw werkt. En met zo’n sportieve levensstijl kun je je best eens vergrijpen aan wat koekjes.

Vrijdag – de lunch van Victor Koppelmans

Victor is het hoofd van de Communicatieafdeling van Campus Den Haag. Hij loopt 3x per week hard en probeert jaarlijks liefst 2 marathons te lopen, wat in huidige omstandigheden natuurlijk niet mogelijk is. Victor heeft zelfs een marathon op de Chinese Muur gelopen. Verder zeilt hij regelmatig en houdt van golf, alhoewel hij golf niet echt een actieve sport vindt. Hij probeert per dag minstens 10.000 stappen te zetten, houdt dit ook echt bij. En ongeacht hoe moe Victor is, hij neem altijd overal de trap.

‘Ik lunch regelmatig met een maaltijdtijdsalade, zo’n pakket dat je koopt bij de supermarkt. Of crackers met oude kaas of een gekookt ei. En bijna altijd drink ik er 0,5 liter flesje Coca-Cola Zero bij. Ik heb vorig jaar, in het kader van de aanloop tot een marathon 1 maand suikervrij gegeten. Dat is erg lastig want overal wordt suiker aan toegevoegd, zelfs aan verpakte vis. In de supermarkt moest ik op elke verpakking kijken of er suiker aan was toegevoegd. Bizar hoeveel dat wordt gedaan. Ik vind de invloed van voeding op sport interessant. Er is veel over te vinden op internet en lees dan regelmatig tegenstrijdige dingen. Dat maakt keuzes maken lastig’.

Victor geeft zo eens in de twee weken toe aan zijn trek in drop. Hij weet dat dit niet zo gezond is maar vindt het gewoon te lekker. Ook is hij een groot liefhebber van soep, om het even welke soep.

Ramon ‘Het lijkt wel alsof we onze medewerkers op actieve levensstijl geselecteerd hebben. Wat overigens niet het geval is. Ook Victor is een heel goed voorbeeld. Door altijd de trap te kiezen, ook op werk, helpt je mind-set om steeds gezonde keuzes te maken. Victors lunch is heel aardig. Met zijn actieve levensstijl kan hij de suikers en koolhydraten wel hebben. Alleen in zoutgebruik zou hij zich kunnen verbeteren. Voorverpakte voeding zoals de salades bevatten veel meer zout dan zelf bereide salades. Ook crackers, oude kaas en de meeste soepen (door bouillon) bevatten veel zout. Dit gaat natuurlijk ook op voor het zakje drop maar dat wordt maar weinig genuttigd. Teveel aan zout kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en nierproblemen. Met ons westerse voedingspatroon krijgen we al snel teveel zout binnen. Er zijn tegenwoordig wel zoutvervangers in potjes te koop die je prima kunt gebruiken (vooral natrium is de boosdoener). Ook citroensap kan de smaak van zout vervangen in gerechten en het is nog gezond ook. Als Victor vragen over voedsel of training heeft, kan hij altijd even oversteken naar Beehive, The Buzz, en bij fitness manager Zak Nathan terecht'.

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon