OUR PEOPLE: ZELLA, ASSISTENT - COORDINATOR FITNESS

OUR PEOPLE: ZELLA, ASSISTENT - COORDINATOR FITNESS

OUR PEOPLE: ZELLA, ASSISTENT - COORDINATOR FITNESS

OUR PEOPLE: ZELLA, ASSISTENT - COORDINATOR FITNESS

Deze week vertelt Zella, assistent-coordinator van de fitness op het USC-hoofdgebouw, alles over het laten maken van een trainingsschema voor in de fitness.

Kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je en wat is jouw rol op het USC?

Mijn naam is Zella van der Toorn Vrijthoff en ik werk als assistent-coördinator van de fitness op het USC Leiden - hoofdgebouw. Kort gezegd zorg ik ervoor dat alles in de fitness goed loopt. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het personeelsrooster van de fitness op onze hoofdlocatie en van Plex-Fit (de locatie in het centrum van Leiden). In de fitness bestaan mijn taken voornamelijk uit het begeleiden van klanten. Dit betekent het maken van trainingsschema’s, en het geven van trainingsinstructies. Dat klanten zich welkom voelen in de fitness van het USC is voor mij van groot belang. Sporters kunnen altijd naar mij toe komen met vragen over training, oefeningen of voeding. Mijn specialiteit is het maken van trainingsschema’s, voornamelijk krachttraining. Dat is echt mijn passie!

Op het USC kunnen sporters gratis een trainingsschema laten maken. Hoe ziet dit in de praktijk eruit?

Bij interesse kunnen leden van het USC langskomen op één van de drie USC-locaties (USC-hoofdgebouw, Plex-Fit en The Buzz). Een afspraak inplannen kan alleen persoonlijk gedaan worden bij de fitnessbalie, en niet via de USC-app. De reden hiervoor is dat de fitnessinstructeur bij het maken van de afspraak het e.e.a. aan informatie noteert zodat er een passend trainingsschema gemaakt kan worden. Het is voor de fitnessinstructeur van belang om te weten of de sporter last heeft van blessures, wel of geen ervaring heeft met krachttraining, of hij/zij nog andere sporten beoefend en wat de trainingsdoelen zijn. Trainingsdoelen van sporters kunnen erg uiteenlopen. Voorbeelden zijn: vetpercentage verminderen, meer spiermassa en kracht opbouwen, herstel na een blessure, een fitnessschema ter ondersteuning van een andere sport, conditie verbeteren, of gewoon lekker fit blijven.

Beginnende Fitness Klant

Bij een beginnende fitness klant houden we het schema redelijk simpel. In de meeste gevallen gaat het om een total body schema met oefeningen op de vaste apparaten. Na een korte warming-up laat de fitnessinstructeur aan de klant zien hoe de oefeningen die op het schema staan uitgevoerd moeten worden. Vervolgens bepaalt de fitnessinstructeur samen met de klant zijn/haar persoonlijke instellingen, zoals stoelhoogte en gewicht. Een goede uitvoering van de oefening is belangrijk, daarom geeft de instructeur tijdens de training aanwijzingen en tips.

Met een startschema kunnen beginners die gemiddeld 2 à 3 keer per week komen trainen ongeveer 10-12 weken zelfstandig aan de slag. Na deze periode kan er een nieuwe afspraak (persoonlijk aan de fitnessbalie) ingeboekt worden voor een nieuw vervolgschema. Bij een vervolgschema kunnen bijvoorbeeld oefeningen op de vaste apparaten gecombineerd worden met losse gewichten.

Ervaren Fitness Klant

Voor sporters met meer ervaring, en die een vaste routine hebben om bijvoorbeeld 3 of 4 keer per week in de fitness te trainen, maken wij vaak een split-trainingsschema. Bij een split-trainingsschema worden de spiergroepen verdeeld over het aantal trainingsdagen. Hierdoor kunnen er meerdere oefeningen gedaan worden per spiergroep, waardoor er veelal betere resultaten behaald worden wat betreft spieropbouw en toning.

Wat is jouw tip voor beginnende sporters in de fitness?

Kom gewoon langs en vraag het als je hulp nodig hebt. Daar zijn we voor. Het USC Leiden werkt met gediplomeerde fitnessinstructeurs die graag hun kennis met je delen. Ben je bijvoorbeeld onzeker over de juiste uitvoering van een oefening dan kunnen we met je meekijken en je tijdens de uitvoering van de oefening tips geven over de juiste techniek. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang door te trainen met hetzelfde trainingsschema. Zorg voor voldoende variatie door met regelmaat een afspraak in te plannen voor een vervolgschema zodat je progressie blijft maken.

Hoe blijf je gemotiveerd?

'Consistency is key!' Het opbouwen van kracht en spiermassa heeft tijd nodig. En, sporten moet leuk zijn, anders houd je het niet vol. Oriënteer jezelf. Kijk wat je leuk vindt. Zoek iets wat bij je past. Als je merkt dat je de groepslessen veel leuker vindt, ga dát dan vooral doen.

Wat maakt fitnessen op het USC zo leuk?

Het is vooral heel gezellig, er hangt een leuke sfeer, en er zijn veel andere studenten die hier trainen. Ik denk dat wij als personeel vrij toegankelijk zijn, zodat sporters zich thuis voelen in de fitness. Als je bepaalde fitnessdoelen hebt die je wilt behalen, dan kunnen wij daarbij helpen. Fitness kan, met de juiste begeleiding heel gevarieerd, uitdagend en leuk zijn, en… je kan serieuze resultaten boeken!

Geplaatst op 11 Jan 2023, om 10:22

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon