Duurzaam shop gedrag - kleding recyclen

Duurzaam shop gedrag - kleding recyclen

Duurzaam shop gedrag - kleding recyclen

Duurzaam shop gedrag - kleding recyclen

Voortbordurend op vorige week gaan we deze keer dieper in op het recyclen van kleding en duurzaam shop gedrag.

Hoewel het voelt alsof de lente deze week is begonnen zijn de winkels en terrassen helaas nog steeds gesloten. Normaal gesproken hangen de etalages nu vol met vrolijk gekleurde zomerjurkjes e.d. Meer dan 100 miljard jurkjes, t-shirts, broeken, jassen en andere kledingstukken overspoelen jaarlijks de markt.

De vraag naar kleding is jammer genoeg niet onschuldig. De kledingindustrie is een enorme vervuiler. Kijk alleen al naar de voetafdruk van een spijkerbroek: 20.000 liter water (200 keer douchen), 32 kg CO2 (150 kilometer autorijden) en een aanzienlijke hoeveelheid pesticiden en chemicaliën.

De modesector is zich de laatste tijd steeds meer bewust van haar impact op het milieu. Steeds meer merken hebben duurzame initiatieven. Maar wat kunnen wij zelf doen?

Via de radio hoorde ik van Drop & Loop, een initiatief om gedragen kleding duurzaam en circulair te maken. Bij de Albert Heijn in Krimpen aan den IJssel zijn zij een pilot gestart met het eerste inleverpunt waar mensen hun kleding kunnen inwisselen voor statiegeld! De statiegeld bon kun je vervolgens inleveren bij de kassa voor korting op je boodschappen.

Het idee van deze jonge onderneemsters kwam voort uit de hoeveelheid kleding die wordt weggegooid in Nederland. Er belanden in ons land vele miljoenen kilo’s aan kleding bij het huisafval! Door het statiegeld hopen de onderneemsters dat mensen hun kleding zullen inleveren in plaats van weggooien en zo mensen te “belonen” voor duurzaam denken en doen. Het inleveren van kleding moet net zo makkelijk worden als het inleveren van lege flessen.

Via de website van Drop & Loop kan je aangeven dat je ook een inleverpunt wilt. Bij 250 meldingen uit jouw regio, gaan ze op zoek naar een locatie bij jou in de buurt!

Tot die tijd zijn er genoeg andere opties om je kleding een tweede leven te geven/te recyclen:


Leger des HeilsDoor heel Nederland zijn Leger des Heils inzamelpunten waar je kleding kan doneren. Naast kleding kan je ook ander textiel en schoenen inleveren. Het Leger des Heils zamelt kleding, schoenen en textiel in waarmee ze mensen die het hard nodig hebben en het milieu helpen.
StichtingDierenlotStichting Dierenlot heeft ook inzamelpunten voor textiel, bij Streek-Dierentehuis Stevenshage in Leiden is een inzamelpunt. Hiermee help je veel dieren in nood in Nederland mee!
VintedVia de app van Vinted verkoop je je (gebruikte) kleding of interieurspullen eenvoudig. Op deze manier geef je goede kleding een tweede leven en hou je er zelf nog iets aan over. Je kan ook gemakkelijk tweedehands kleding kopen. Maak een goede foto van dat blousje en bepaal er een leuk prijsje voor. Makkelijk zat! Via de app kan je voorkeuren voor bepaalde merken/producten instellen, hierdoor kan je zelf gemakkelijk tweedehandsjes scoren!
Kringloop

Mocht je het leuker vinden om rond te neuzen in de kledingrekken en daar ga dan naar de kringloop. Ook hier kan je je “goede” kleding naar toebrengen voor een tweede leven.

TexielbakkenOp de website van Milieu Centraal zie je direct wat er in de textielbakken mag. Gooi je oude sokken, etc. niet in de vuilnisbak, maar recycle!

Geplaatst op 26 Feb 2021, om 10:05

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon