Grappling Leiden

Intensiteit:

Grappling Leiden

Grappling (No-Gi) bij het USC

Technisch gezien is grappling een overkoepelende tak binnen de vechtsporten. Hierom kun je dus sporten waarbij er in pak wordt getraind (BJJ, judo of sambo) ook binnen deze categorie tellen. Echter wordt er in de praktijk met grappling eigenlijk altijd ‘no-gi’ bedoeld. Zonder een pak dus, of andere kleding die je kunt vastpakken.

Grappling wordt meestal beoefend in een korte broek (shorts) en een compressie shirt (BJJ rashguard). Het vastpakken van kleding is daarom ook niet toegestaan.

Er zijn verschillende termen die door elkaar heen gebruikt worden, maar in de praktijk hetzelfde betekenen: grappling, submission grappling, submission wrestling en no-gi. Grappling wordt vaak ook wel no gi bjj genoemd.

Submission grappling vs worstelen

Worstelen is de oudste olympische sport en er zijn twee hoofdvormen die bestaan. Dit zijn vrije stijl en grieks-romeins worstelen. Het doel bij worstelen is de tegenstander naar de grond te werpen of neer te halen, om vervolgens iemand op zijn schouderbladen vast te pinnen (vasthouden).

Submissions zoals verwurgingen, arm- en beenklemmen zijn niet toegestaan tijdens worstelen. Het grootste verschil tussen grappling en worstelen is dus dat er bij grappling wel worsteltechnieken zijn toegestaan, maar andersom niet.

Grappling in MMA

Grappling wordt veel gebruikt in het moderne MMA. Er bestaat tegenwoordig geen professionele MMA-vechter meer die geen grappling skills heeft. Zo hebben vele UFC-kampioenen een achtergrond in worstelen of brazilian jiu-jitsu. Bekende MMA-vechters die bekend stonden om hun grappling vaardigheden zijn Khabib Nurmagomedov, George St.-Pierre, Demian Maia, Ben Askren, Daniel Cormier en nog vele anderen.

Weekrooster

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon