Van de collegebank naar de ijsbaan: mijn leven als rechtenstudent en ijshockeyscheidsrechter

Mijn naam is Filip en ik doe de LL.M. Public International Law aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Ik kom uit Slowakije, maar woon al een paar jaar in Nederland. Na mijn bachelor in Groningen koos ik voor Leiden om me verder te verdiepen in internationaal recht. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in diplomatie en internationale samenwerking. Omdat ik uit een klein land kom, voel ik me extra betrokken bij de uitdagingen die kleinere landen hebben op het wereldtoneel. Internationaal recht helpt om orde en stabiliteit te bewaren, en ik wil daar graag aan bijdragen.
IJshockey: een sport die altijd bij me blijft
Sport is altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest, vooral ijshockey. Ik speel het al sinds de basisschool. Op mijn veertiende raakte ik geblesseerd, waardoor ik niet meer op hetzelfde niveau kon spelen. Maar tegelijkertijd werd ik steeds meer gefascineerd door de spelregels, eerlijkheid en bemiddeling. Scheidsrechter worden was een logische stap. Zo kon ik betrokken blijven bij de sport en mezelf blijven uitdagen, zowel fysiek als mentaal.
Studie en sport combineren
Mijn studie combineren met een druk fluitschema is niet altijd makkelijk. Van augustus tot april, tijdens het seizoen, ben ik elk weekend in de weer met wedstrijden. Ik fluit op het hoogste niveau in de Nederlandse Eredivisie en de U23-competitie. Als het past, neem ik ook extra wedstrijden aan in lagere divisies. In ijshockey staan scheidsrechters constant in het spel en moeten ze topfit zijn. We hebben geen vaste coaches of faciliteiten, dus we trainen zelf. Na een verkeersongeluk in november moest ik mijn schema aanpassen en daaom richt ik me nu meer op zwemmen en cardio.
Naast fluiten besteed ik veel tijd aan mijn studie, thesis en andere activiteiten. Ik reis ook veel, zowel voor colleges als voor wedstrijden. Ik ben vaak onderweg, van Amsterdam tot Nijmegen en van Groningen tot Geleen.
Twee werelden combineren
Een van de grootste uitdagingen was de overstap van speler naar scheidsrechter. Als speler ben je onderdeel van een hecht team. Als scheidsrechter werk je ook samen, maar op een andere manier.
Daarnaast zijn mijn studie en mijn sport twee totaal verschillende werelden. Bij mijn studie ontmoet ik bijna niemand die iets met ijshockey heeft, en binnen de sport begrijpt bijna niemand mijn academische werk. Soms voelt het alsof ik twee aparte levens leid.
Blijven sporten als student
Ik geloof echt dat actief blijven superbelangrijk is, niet alleen voor je lichaam maar vooral voor je mentale gezondheid. Mijn tip voor andere studenten? Ook als je denkt dat je geen tijd of zin hebt, bewegen helpt je meer dan je denkt. Studeren kan stressvol zijn en het Nederlandse weer werkt niet altijd mee, maar hoe lastig het ook is: blijf in beweging. Het helpt je echt door moeilijke periodes heen.
Mijn droom: de wereldkampioenschappen
Voor mij is elke wedstrijd een kans om beter te worden. Ik heb veel respect voor mijn vak en voor mijn rol binnen de sport. De mooiste momenten zijn als het scheidsrechtersteam perfect samenwerkt en een wedstrijd eerlijk en veilig laat verlopen. Op een gegeven moment zal mijn professionele carrière voorrang krijgen, maar zolang het kan, blijf ik fluiten. Mijn doel? Naar de wereldkampioenschappen! Tot die tijd blijf ik hard werken.
De belangrijkste les: gewoon doen
Dankzij de Universiteit Leiden en het topsportprogramma kan ik mijn academische ambities combineren met mijn passie voor ijshockey. Ik had nooit verwacht dat ik deze sport op hoog niveau zou kunnen blijven doen, maar ik heb een manier gevonden om het te laten werken. De belangrijkste les? Niet twijfelen, gewoon doen. En als het niet lukt, weet je in elk geval dat je er alles aan hebt gedaan.
Studeren en topsport combineren is niet altijd makkelijk, maar het kan wel. Combineer jij ook je studie met sport? Ik hoor graag jouw verhaal!
Wist je dat je als USC-lid de afgelopen maanden met korting hebt kunnen schaatsen bij IJshal de Vliet? Je hebt nog maar korte tijd om dit uit te proberen. Vergeet dit niet als je hier nog gebruik van wil maken.