Plastic afval vissen uit de Leidse grachten

Plastic afval vissen uit de Leidse grachten

Plastic afval vissen uit de Leidse grachten

Plastic afval vissen uit de Leidse grachten

Afgelopen zondag 25 april was het eindelijk zover: in het kader van een bewust duurzamer en sportief leven zijn Didi en Mark de strijd aangegaan met het plastic afval in de grachten van Leiden.

Iedere zondag gaan vrijwilligers met hulp van Plastic Spotters Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra de grachten op om met grijpers drijfvuil uit het water te vissen. De Plastic Spotters zorgen hierbij niet alleen voor kano’s en grijpers, maar ook voor een leuke en interessante introductie over het ontstaan van het drijfvuilvissen. Kortom, een gezellige dagbesteding met een goed doel!

Plasticsoep

Dieren hebben er hun maag vol van en ook wij consumeren wekelijks ongeveer één bankpas aan plastic. De ingrediënten van de plasticsoep komen van ons: de (open) vuilniszakken naast de container, de menukaarten van het terras, de confetti en bekertjes van feestjes bij de gracht en de plastic tasjes van de markt. Reden genoeg om hier iets aan te gaan doen.

De tocht

Onze groep bestond uit zes vrijwilligers en twee teamleiders die, vanwege corona, in twee groepen werden gesplitst. Met de teamleider werden we op pad gestuurd door de grachten van het Leidse centrum.

Voordat we begonnen werd er al gezegd dat we van alles konden vinden in de grachten. En inderdaad, ook bij onze tocht werd er van alles uit het water gevist. Tot een complete houten tuinstoel aan toe!

Nadat alle vuilniszakken goed waren gevuld en er menig calorieën waren verbrand met peddelen, werd al het opgeruimde afval bij elkaar gelegd en gesorteerd. Door in kaart te brengen wat voor soort afval er wordt gevonden, is het makkelijker om te zien waar de bronnen zich bevinden. Zo kan er effectiever beleid worden gevoerd om vervuiling bij de bron aan te pakken.

Na het sorteren van het afval werd er, in het inmiddels warm zonnetje, nagenoten van de opruim- en peddelprestaties. Vol enthousiasme hebben we ons voorgenomen om ons binnenkort weer op te geven voor een dag vol avontuur met een duurzaam randje.

Zelf meedoen?

Wil je zelf ook een keer mee helpen met het opruimen van de Leidse grachten? Dat kan! Kijk voor inschrijving en informatie op https://drijfvuilvissen.nl/ en doe mee!

Geplaatst op 14 Jan 2022, om 13:42

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon