Niet maaien in mei

Niet maaien in mei

Niet maaien in mei

Niet maaien in mei

In de maand mei moet je van het gras afblijven. Althans, dat doen ze momenteel in Groot-Brittannië en België. Juist in deze maand, wanneer het gras een groeispurt heeft, is het goed om het te laten doorgroeien en zo de bloemen en insecten een handje te helpen.

Waarom?

Berichten over hitte en droogte volgen elkaar in een recordtempo op. De gevolgen van de klimaat- en milieucrisis worden steeds duidelijker. Heel wat diersoorten krijgen het moeilijk en verdwijnen. Wetenschappers berekenden dat er binnen 100 jaar geen insecten overblijven als we op deze manier blijven voortdoen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat hun tuin een belangrijke bijdrage kan leveren aan het inperken van deze ernstige gevolgen.

De voordelen van niet maaien

De campagne Maai Mei Niet roept op om (een deel van) je gazon niet of minder te maaien in mei. Heel wat planten in je gras krijgen hierdoor de kans om te gaan bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen tot kevers en vlinders tot hommels. Je kan tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien! Die extra insecten in je tuin lokken op hun beurt tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Bovendien is langer gras beter bestand tegen de droogte en hitte. Én de bloemen tussen het gras zorgen ook nog eens voor geur en kleur in je tuin. Niets dan pluspunten dus. Minder inspanning, toch meer voordelen!

Tuinen in Nederland

De gemeenten in Nederland houden momenteel de grasvelden en laantjes erg kort, puur om ongemakken tegen te gaan. Maar dit kan dus juist de biodiversiteit tegenwerken. Daarnaast wordt er geschat dat gemiddeld 40% van de oppervlakte aan Nederlandse tuinen is betegeld.

Wil jij de natuur een handje helpen? Probeer jouw tuin of balkon meer te vergroenen. Voor tips en manieren kan je klikken op deze handige site: Maak Grijs Groener.

Geplaatst op 14 Jan 2022, om 13:42

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon