Statiegeld op plastic flesjes

Statiegeld op plastic flesjes

Statiegeld op plastic flesjes

Statiegeld op plastic flesjes

Sinds 1 juli is er statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd! Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.

De bestaande voorraad plastic flesjes zijn helaas geen geld waard. Alleen flesjes met het statiegeldlogo kunnen worden ingewisseld. Het is daarom ook belangrijk om het etiket met barcode om het flesje te laten zitten.

De verplichte inleverpunten zoals grotere supermarkten, bemande tankstations en grotere cateraars zijn verplicht om statiegeldflessen in te nemen en statiegeld terug te betalen aan de consument. Vrijwillige inleverpunten daarentegen bepalen zelf of zij het statiegeld aan de consument terugbetalen. Zij kunnen er ook voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel of het geld te investeren in hun eigen vereniging, bedrijf of organisatie. Denk aan een nieuwe kantine, nieuwe materialen, nieuwe automaten, een evenement organiseren etc. Wellicht komt er ook wel een inzamelpunt in het USC!

Naast deze maatregel wordt per 1 januari 2023 ook 15 cent statiegeld op blikjes ingevoerd!

Ondertussen pleiten ook steeds meer fabrikanten van frisdranken in afwijkende plastic verpakkingen vóór statiegeld. Zo hangt Nederland sinds deze week vol posters van sapjes- en smoothiesfabrikant Innocent met de oproep om de petitie te tekenen om toegelaten te worden tot het statiegeldsysteem. De teller staat inmiddels op 2100!

Geplaatst op 2 Jul 2021, om 16:28

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon