Hoe ga jij om met afval?

Hoe ga jij om met afval?

Hoe ga jij om met afval?

Hoe ga jij om met afval?

Per jaar gooien we in Nederland gemiddeld 500 kilo afval weg per persoon! Daarbij gaat veel energie verloren én creëren we veel CO2 doordat we nog veel te veel verbranden. Tijd om hier verandering in te brengen!

De meeste mensen denken dat recyclen de beste manier is om het probleem van de grote hoeveelheid afval op te lossen, helaas klopt dit niet. Daarom willen we onszelf deze week eens bewust maken van wat afval is, en hoe we daar beter mee kunnen omgaan om ECHT een duurzame stap te maken.

Nederland wil namelijk in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat. Een flinke uitdaging dus! Nu is de vraag hoe we in 2050 volledig circulair kunnen zijn – oftewel alle grondstoffen hergebruiken. Een goed moment om naar jezelf te kijken: hoe ga jij om met afval?

Onderstaand lichten we de zogenaamde 5 R’en toe om te komen tot een leven zonder afval. Het is als een ladder, waarin je onderaan (bij nummer 1) begint om de meeste impact te maken. En als het goed is heb je na nummer 5 dan helemaal niets meer over.

Refuse - weigeren Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen.
Reduce - verminderenDoor minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.
Reuse - hergebruiken Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kijk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.
RecyclingPas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt.
Rot - composteren Als het goed is heb je nu alleen nog organische dingen over zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Neem deze week je afval onder de loep. Kijk hoe veel afval je in een week “produceert”. Wat is jouw grootste afvalstroom, en hoe zou jij die kunnen verkleinen? Gebruik hiervoor de 5 R’en.

Wil je meer doen? Bedenk dan aan de hand van iedere R een extra stap die je kunt nemen:

Refuse Waar ga jij deze week een eerste stap zetten om je boodschappen zonder verpakking in te slaan? Bijvoorbeeld op de markt of in een winkel waar je met je eigen zakjes en bakjes terecht kunt? Kijk op de site van Zero Waste Nederland om een winkel te vinden in jouw buurt.
ReduceSta je op het punt om iets te kopen deze week. Denk dan nog eens goed na. Heb je het echt nodig? Kun je het tweedehands kopen of van iemand lenen? Of misschien bedenk je nog wel een ander alternatief.
ReuseMisschien kun je iets repareren, je glazen jampotjes hergebruiken om er nootjes in te doen, een oud T-shirt pimpen? Misschien kun je iets waarvan je op het punt stond om het weg te gooien cadeau doen aan een ander?
RecyclingHeb jij je recycling op orde? Loop jouw afvalstromen nog eens na en kijk waar je kunt verbeteren. Check de afvalwijzer van Milieu Centraal .
RotScheid je jouw GFT? Misschien kun je je eigen composthoop maken in je tuin? Of een Bokashi of wormenhotel op je balkon?

Zoals wij vorige week hebben aangegeven gaat het allemaal om bewustwording. Wil je nog meer doen dan bovenstaande kijk dan of je anderen om je heen kunt inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar. Voor meer inspiratie.

De winst:

Minder afval = minder verbruik van grondstoffen = minder vervoer = minder energieverbruik = minder milieuschade en minder CO2 uitstoot
Door je afval te bekijken, de uitdaging met jezelf aan te gaan, houd je het luchtig en krijg je misschien zelfs lol in de weg naar minder afval
Producten zonder verpakking zijn meestal verser en gezonder (minder E-nummers, toegevoegde suikers of zout)
Door het kopen van minder spullen (reduce) en producten te hergebruiken en repareren (reuse) kun je veel geld besparen!


Geplaatst op 19 Feb 2021, om 08:14

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon