Invoering toegangscontrole via vingerafdrukken op USC

Invoering toegangscontrole via vingerafdrukken op USC

Invoering toegangscontrole via vingerafdrukken op USC

Invoering toegangscontrole via vingerafdrukken op USC

Vanaf februari 2015 wordt er gestart met toegangscontrole via vingerafdrukken. De huidige sportkaart die je langs het tourniquet haalt, is dan ongeldig. De vingerscan heeft als voordeel dat je nooit meer je sportkaart kan vergeten, kwijtraken of gestolen worden. Ook tijdens het fitnessen hoef je geen kaart meer mee te nemen en bij je te houden.

Update 29 januari 2015
Op 9 februari 2015 worden in de tourniquets van het USC de vingerscanners geplaatst. Op 10 februari wordt de vingerscan ook bij PlexFit en de zwembaden geplaatst. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om met je sportkaart toegang te krijgen tot het USC. Neem nog wel je sportkaart mee als je gaat sporten, voor het geval het ombouwen van de tourniquets meer werk vereist dan ingepland is. Je kan je sportkaart bij het USC of PlexFit inleveren zodra alle tourniquets omgebouwd zijn en helemaal goed functioneren.


We starten al met het inscannen van de vingerafdrukken voordat we de toegangspoorten ombouwen. Er is zo geen groot overstapmoment met lange rijen bij de recepties maar een periode van twee maanden waarin iedereen de mogelijkheid heeft om op zijn/haar eigen moment alvast  vingerafdrukken in te laten scannen.

Vanaf 2 december kun je bij de recepties van het USC en Plex-Fit terecht  om je vingers in te laten scannen. Voorkom lang in de rij staan door tijdig je vingers te laten scannen!

Natuurlijk zijn er vragen over de keuze en veiligheid van de vingerscanners en het opslaan van vingerafdrukken.

Sinds het USC in 2004 is gestart met een geautomatiseerd toegangscontrole systeem gebruiken we een sportkaart om sporters het gebouw in te laten. Inmiddels zijn we tien jaar verder en staat de technologie niet stil. Halverwege 2014 hebben we te horen gekregen dat de huidige sportkaart niet meer gemaakt wordt. We kunnen dus geen nieuwe kaarten meer verstrekken zodra onze voorraad op is.

Dit heeft het USC ertoe doen besluiten om te zoeken naar alternatieven. We hebben drie opties bekeken:

  • Nieuwe sportkaart van een andere leverancier
  • Invoering van de LU Card
  • Toegangscontrole via vingerafdrukken

Na de voor- en nadelen van de verschillende opties te hebben bekeken is er gekozen voor toegangscontrole via de vingerafdrukken, hiermee wordt in februari 2015 gestart. De vingerscan heeft als voordeel dat je nooit meer je sportkaart kan vergeten, kwijtraken of gestolen worden. Ook tijdens het fitnessen hoef je geen kaart meer mee te nemen en bij je te houden. Zodra de vingerscanners geactiveerd zijn kunnen de sportkaarten ingeleverd worden bij het USC of PlexFit. Er zit geen borg op de kaarten.

Het USC Leiden is niet het enige universitaire sportcentrum dat dit systeem gebruikt. Ook het sportcentrum van de UvA en de fitness in het sportcentrum van de TU Delft gebruiken de vingerscanner van dezelfde leverancier (DMS van Delcom).

Als er gesproken wordt over privacy en biometrie moet men direct kijken over wat voor systeem men praat. Bij de systemen van de overheid (politie, paspoort etc)wordt er uitgegaan van een systeem waarbij met plaatjes opslaat (Afis systemen). Deze systemen kunnen als zij in verkeerde handen vallen of verkeerd gebruikt worden wel de privacy van mensen schenden.

De commerciële systemen, zoals DMS® gebruiken een algoritme en zijn niet te herleiden tot een echte afdruk. Deze systemen worden gebruikt in het bedrijfsleven voor bijvoorbeeld; tijd, toegang en aanwezigheidssystemen. Maar ook in de zorg als patiëntenherkenning, bij scholen voor examenregistratie, abonnementen voor zonnebanken, toegang tot serverruimtes etc.

DMS® scant een vingerafdruk, dit plaatje wordt in de scanner al omgevormd tot een template. Deze template is de uitkomst van een algoritme en bestaat uit een cijfer van 364 posities. Naast dat het algoritme gepatenteerd is, is het ook nog eens beveiligd met encryptie (aes256, de hoogste vorm van encryptie).

Zelfs al zou de code gekraakt worden, dan nog moet men het algoritme kraken. En zelfs al zou het algoritme gekraakt worden dan nog is het onmogelijk om van de opgeslagen uitkomst een originele afdruk te maken.

Het is dus onmogelijk om van een opgeslagen template van DMS® een plaatje te maken van een vingerafdruk die men daarna kan vergelijken met een andere database of aangetroffen plaatje. Het systeem is voor het Universitair Sportcentrum veilig genoeg. 

 

Geplaatst op 1 Feb 2015, om 20:34

Sport een keer gratis.

Vul je naam in

Download Coupon